9. maaliskuuta 2015

Naistenpäivän ranskalainen ateria


Kun pääruoaksi oli jo valikoitunut burgundinpata, päätin saman tien tehdä koko naistenpäivän menun ranskalaiseen malliin. Alkuruokana oli tuhtia maalaissalaattia (mm. marinoituja herkkusieniä ja punasipulia) ja leipää, pääruokana burgindinpataa perunasoseen kera ja jälkkärinä juustokakkua ja kahvia. Ja yllätyksenä itselleni, osaan siis tehdä vähän-sinne-päin-ranskalaista ruokaa, Masterchefiä katsellessa aina huokailen, kun en ymmärrä ranskalaisesta keittiöstä juurikaan mitään.

Kaikki maistui, mutta ihan ehdoton suosikkini olivat itse marinoidut herkkusienet. Niin helppoa ja niin hyvää! Burgundinpata ottaa valmistuakseen reilut pari tuntia, mutta sehän kypsyy itsekseen. Kun juustokakun tekee edellisenä päivän, niin menu on melko helppo toteuttaa jo lounaaksi, niin kuin me teimme tällä kertaa. Näistä ohjeista riittää 5 - 6:lle.

Ps. Juustokakkuun sain inspiraatiota Lunni leipoo-blogin Maku-lehdelle suunnittelemasta kakusta. Käykää kurkkaan!

  
Maalaissalaatti

1 salaattimix-ruukku
½ kurkku
3 tomaattia
200 g vihreitä pitkiä papuja kevyesti keitettynä
3 keitettyä kananmunaa

Marinoitu punasipuli:

1 punasipuli
1 rkl öljyä
1 rkl (appelsiini)viinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Marinoidut tuoreet herkkusienet:

100 g tuoreita herkkusieniä
1,5 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/4 tl suolaa
½ tl hunajaa

1. Aloita salaatin teko marinoimalla punasipuli ja herkkusienet molemmat omissa astioissaan. Kuori punasipuli, halkaise ja viipaloi. Sekoita pienessä kulhossa öljy, viinietikka, suola ja sokeri ja lisää viipaloidut punasipulit. Valmista toiseen pieneen kulhoon herkkusienten marinadi sekoittamalla öljy, balsamiviinietikka, valkosipuli, persilja, suola ja hunaja. Harjaa sienet puhtaaksi, katkaise pätkä jalkaa pois ja lohko herkkusienet 6-8 osaan. Sekoita marinadin kanssa. Anna sipulien ja herkkusienten marinoitua pari tuntia peitettynä jääkaapissa.
2. Pilko salaatti, kurkut ja tomaatit. Keitä (pakaste)pavut suolalla maustetussa vedessä hieman alikypsäksi. Valuta ja huuhdo kylmällä vedellä. Sekoita jäähtyneet pavut salaattipohjaan.
3. Kuori keitetyt kananmunat ja lohko ne.
4. Nostele salaattipohjan päälle kananmunat, marinoitu sipuli ja marinoidut herkkusienet. Tarjoa maalaisleivän ja voin kanssa.


Burgundinpata

1 pkt pekonia
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 - 4 porkkanaa
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl öljyä
700 g naudan (sisä)paistia (tai esim. lapaa)
2 rkl vehnäjauhoa
4 dl vettä
1 prk (70g) tomaattipyrettä
n. 1 tl suolaa
kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä

3 dl punaviiniä

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanvalmistusta. Pilko liha kuutioiksi. Leikkaa pekoni ohuiksi siivuiksi.
2. Kuori sipulit ja porkkanat ja pilko ne paloiksi.
3. Laita valurautapannu kuumenemaan ja nosta sille heti pekoniviipalet. Ruskista kevyesti ja lisää pilkotut porkkanat, sipulit ja valkosipulit sekä herkkusienet. Kuullottele hetki. Kaada ainekset kattilaan.
4. Ruskista seuraavaksi pannulla lihakuutiot öljyssä kahdessa erässä. Kun jälkimmäisen erän lihat ovat ruskistuneet, lisää pannulle vehnäjauhot, pyörittele sekaisin ja lisää vesi sekä tomaattipyre ja suola. Kaada ainekset kattilaan kasvisten sekaan. Lisää laakerinlehdet ja punaviini sekä kokonaiset pippurit.
5. Hauduta miedolla lämmöllä reilu 2 tuntia (jos käytät lapaa, haudutusaika on pidempi).
6. Sekoittele pataa aina välillä varoen. Tarkista myös suola ja lisää tarvittaessa nestettä.
7. Tarjoa perunasoseen tai riisin kanssa.


Valkosuklaa-mustaherukkajuustokakku

Pohja:
100 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja (osa täysjyvä-)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa
150 g maitorahkaa
3 rkl sokeria
100 g valkosuklaata

2 - 3 rkl mustaherukkahilloa

Mustaherukkakastike (voi tarjota juustokakun kanssa)
1 dl pakastemustaherukoita
½ dl vettä
2 - 3 rkl sokeria

1. Pingota 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Pohjaa varten vatkaa pehmeää voita ja sokeria muutama minuutti.
3. Lisää koko ajan vatkaten kananmuna.
4. Lisää varovasti käännellen jauhoseos ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3,5 cm korkeat reunat).
5. Sekoita täytteen ainekset. Pehmitä ensin tuorejuusto sekoittamalla sitä kulhossa, lisää sitten kanamunat ja sekoita tasaiseksi. Lisää ranskankerma ja maitorahka sekä sokeri. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää se täytteeseen koko ajan  sekoittaen.
6. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Tiputtele pinnalle pisaroita mustaherukkahillosta spiraalin muotoon. Vedä pillin päällä ura pisteestä toiseen kakun keskustasta alkaen niin saat kuvioihin sydämen muotoa.
7. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia (Kakku on vielä hyllyvä keskeltä). Avaa uunin luukku muutamaksi sekunniksi, sammuta uuni. Sulje luukku ja jätä kakku uuniin puoleksi tunniksi.  Nosta kakku sitten huoneenlämpöön jäähtymään.
8.Kun kakku on haalea, voit peittää sen ja nostaa jääkaappiin tekeytymään yön yli.
9. Tarjoa kakku mustaherukkakastikkeen kera. Mittaa kastikkeen ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti