26. marraskuuta 2014

Punajuurikiusaus


Erään pitopalvelun pöytään kuuluu ihana punajuurivuoka. Halusin tehdä vastaavaa kotona ja hyvää siitä tulikin. Alkuperäisiin makuihin verrattuna omassani taitaa olla kuitenkin vähemmän suolaa ja kermaa, mutta arkiruokana se on ehkä ihan hyväkin juttu. Kuohukermaa en kuitenkaan vaihtaisi tässä mihinkään muuhun, se on olennainen osa makua!

Samantapaista laatikkoa olen tehnyt raa'asta (siis keittämättömästä) punajuuresta, mutta se ei vetänyt tälle vertoja alkuunkaan. Keitetty punajuuri muuttuu uunissa ihanan pehmäksi ja makeaksi. Jos pintaan haluaa kunnolla väriä, niin vuoka kannattaa paiston loppuvaiheessa nostaa vaikka ihan ylätasolle. Aura-juusto tuo laatikkoon paitsi makua, niin myös sopivaa suolaisuutta. Lopputuloksessa juuston maku ei ole kuitenkaan hallitseva.

Tämä ruoka käy hyvin joulun ajan kattauksiin, mutta myös lisukkeena arkiruoalle, etenkin kalalle tai vaikka possunfileelle,

Punajuurikiusaus 

n. 1 kg punajuuria
keitinvettä

1 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
1½ dl vettä
½ lihaliemikuutio
100 g Aura-sinihomejuustoa
(ripaus suolaa)
mustapippuria

1. Keitä kokonaiset punajuuret kypsiksi (noin 40 minuuttia). Anna jäähtyä haaleaksi.
2. Kuori punajuuret (vain uloin kuorikerros, lähtee vaikka ruokaveitsellä) ja raasta karkeaksi raasteeksi tai suikaloi veitsellä.
3. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti.
4. Kuumenna kattilassa kuohukerma ja vesi ja lisää lihaliemikuution puolikas, mustapippuria ja raastettu Aura-sinihmejuusto.
5. Sekoita kaikki ainekset uunivuokaan. Voit tarkistaa suolaisuuden tässä vaiheessa (kiusaus tiivistyy uunissa ja suolaisuus siis hieman lisääntyy).
6. Paista 200 asteessa 35 - 45 minuuttia ja peitä foliolla. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.

1 kommentti:

  1. Uunissa on. Ja tuoksuu hyvältä, näyttää hyvältä. Ja maistuu hyvältä, jo ennen paistamistakin...

    VastaaPoista