10. lokakuuta 2014

Inspiraatio piirakoista - kolmen sortin keksit

Mokkapalakekti, sitruunatäytekeksit ja porkkanakeksit

Nämä kolme hyvin erilaista keksiä valmistuvat kaikki samasta perustaikinasta. Nämä ilahduttavat niin lapsia synttäreillä kuin ystäviä teekutsuilla. Kuorrutteissa on ehtaa suklaata tomusokerisokerikuorrutusten sijaan, se taisi ystävänikin tyttöjen viikonloppuna lumota.

Ajatus näihin kekseihin lähti klassisista piirakoista/kakuista: porkkanakakku, sitruunapiiras ja mokkapalat.

3 sortin keksit

Perusmurotaikina:

200 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
4½ dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.
3. Lisää jauhoseos ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Älä vaivaa.
4. Jaa taikina 3 osaan (hieman reilu 200 g/ annos)

Porkkanakeksit (n. 20 kpl):

1/3 murotaikinasta
½ dl porkkanaraastetta
½ tl kanelia
1/3 tl kardemummaa
1 maustemitta inkivääriä
1 maustemitta neilikkaa

Kuorrutus:
45 g valkosuklaata
muutama pekaanipähkinä

1. Lisää taikina-annokseen porkkanaraaste ja mausteet ja sekoita. Nosta hetkeksi jääkaappiin.
2. Kauli jauhotetulla alustalla 4 - 5 mm paksuksi ja ota muotilla sydäemnmuotoisia keksejä.
3. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 8 minuuttia.
4. Sulata valkosuklaa pienessä pussissa vesihauteessa. Leikkaa pussin kulma auki ja pursota suklaata keksille (esim. ensin ääriviivat, sitten hieman suklaata keskelle). Tasoita veitsellä tai lusikalla tasaiseksi kuorrutteeksi. Ripottele pinnalle rouhittua pekaanipähkinää. Nosta kylmään kovettumaan.

Sitruunatäytekeksit (10 kpl)

1/3 murotaikinasta
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl sitruunamehua

Täyte (lemon curd)

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 kananmuna
1 dl sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoa
25 g voita

1. Sekoita taikina-annokseen sitruunankuori ja sitruunamehu.
2. Nosta taikina hetkeksi kylmään jähmettymään.
3. Kauli jauhotetulla alustalla noin 3 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla noin 20 pikkuleipää.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6- 8 minuuttia.
5. Valmista täytteen lemon curd. Mittaa kaikki ainekset voita lukuunottamatta kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes tahna lähes kiehahtaa ja sakenee. Lisää voi, sekoita ja anna jäähtyä jääkaapissa tai kylmävesihauteessa.
6. Tee täytekeksejä kahdesta keksistä. Laita täytettä toisen keksin alapinnalle noin teelusikallinen ja paina sitten toisen keksin kanssa yhteen. Anna jähmettyä hieman viileässä (keksit tarttuvat toisiinsa kiinni.)

Mokkapalakeksit (n. 20 kpl)

½ tl pikakahvijauhetta
½ rkl vettä
25 g tummaa suklaata

Kuorrutukseen:
50 g maitosuklaata
nonparelleja

1. Sekoita taikina-annokseen kuumaan veteen liotettu pikakahvi ja pieneksi rouhittu suklaa (liian isot palat häiristevät kaulimista).
2. Nosta taikina hetkeksi kylmään jähmettymään.
3. Kauli jauhotetulla alustalla 4 -5 mm paksuksi levyksi ja leikkaa levystä taikinapyörän avulla n. 3 c. x 3 cm ruutuja.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia,
5. Sulata suklaa pienessä pussissa vesihauteessa. Leikkaa pussin kulma auki ja pursota suklaata jäähtyneille kekseille. Tasoita veitsellä tai lusikalla ja ripottele pinnalle nonparelleja. Anna jähmettyä kylmässä.






1 kommentti:

  1. Oi nam! Pakko testata jossain välissä ainakin noita mokkapalakeksejä!

    VastaaPoista