22. heinäkuuta 2012

Perunasämpylät

Perunasämpylät ja kaverina suolarinkeleitä.

Kaupan perunamuusijauhe on käyttökelpoista piirakoiden pohjiin ja sämpylämuusin tekoon, muutoin en sitä viitsi syödä.Perunasose tekee sämpylöistä kosteita ja maukkaita, mun uusia lemppareita. Taikina jätetään melko löysäksi, jopa siten, että kohonnut taikina muotoillaan vaan pitkulaksi, josta leikellään veitsellä paloja, jotka nostetaan pellille. Taikinan pehmeyden vuoksi sämpylöitä ei voi pyöritellä tai eritoten muotoilla. Lopputuloksena syntyvät pehmoiset herkkusämpylät. Taikinan sopivan pehmeyden löytäminen on hieman arvoituksellista, sillä liian pehmeä taikina painuu littanaksi ja liian kova taikina taas tekee kuivia sämpylöitä. Valitettavasti en mitannut käyttämääni jauhomäärä, mutta luotan siihen, että onnistutte!

Ps. Nuo Myllärin luomu-sämpyläjauhot ovat hyvänmakuisia sämpyläjauhoja!


Perunasämpylät (24 kpl)

3 dl perunasosetta (3 dl vettä + muusijauhetta)
4 dl vettä
½ pkt hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 - 5 rkl öljyä
n. 400 g (7 dl) luomu-sämpyläjauhoja (Myllärin)
vehnäjauhoja

1. Valmista perunasose. Lisää joukkoon vesi ja sekoita. Veden myötä seos jäähtyy noin kädenlämpöiseksi, joten liota sekaan hiiva.
2. Lisää siirappi, öljy ja osa sämpyläjauhoista ja sekoita tasaiseksei velliksi. Lisää suola.
3. Lisää loput sämpyläjauhot ja sen verran vehnäjauhoja, että saat kimmoisan taikinan, joka on kuitenkin tavallista sämpylätaikinaa löysempi. Taikina irtoaa hieman kulhon reunoista, mutta on venyvää ja tarttuu reilusti kiinni. Anna kohota kaksinkertaiseksi, vähintää  30 minuuttia.
4. Kaavi taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja kääntele muutaman kerran. Leikkaa taikina kahteen osaan ja muotoile toisesta osasta pitkula. Leikkaa veitsellä noin 12 osaan ja nostele taikinamöntit leivinpaperin päälle pellille. Taikina on sen verran löysää, että sämpylöitä ei pyöritellä.
5. Kohota sen aikaa, kun uuni kuumenee. Voitele sämpylät halutessai maidolla tai kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti