26. syyskuuta 2011

Omena-pähkinätoscapiirakka


Kotipihan viimeiset omenat upposivat tähän piirakkaan. Halusin piirakan, joka maistuu sellaisenaan, ilman kastikkeita ja jäätelöitä. Tässä piirakassa perinteiset maustekakun mausteet kohtaavat omenan ja pähkinätoscan. Hapahkot omenat käyvät tähän leivonnaiseen erinomaisesti.


Omena-pähkinätoscapiirakka (pellillinen)

Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl ruokosokeria
100 g voita sulatettuna
150 g bulgarian jogurttia tai luonnonjogurttia
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (vehnäjauhoja)
1 dl spelttijauhoja (vehnäjauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl kardemummaa

Täyte:
700 g omenoita paloina

Pähkinätosca:
75 g voita
1 dl ruokosokeria
100 g pähkinöitä (esim. manteleita, hasselpähkinöitä, cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä)
1 dl kevytmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

1. Pese ja lohko omenat, poista siemenet ja siemenkodat.
2. Pohjaa varten vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sula voi, jogurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina lastan avulla uunipellille leivinpaperin päälle.
3. Pilko omenalohkot kuutioiksi ja levitä taikinan pinnalle.
4. Pähkinätoscaa varten pilko pähkinöitä veitsen avulla lastuiksi ja karkeaksi rouheeksi. Sulata kattilassa voi ja lisää joukkoon sokeri. Keittele muutama minuutti. Lisää pähkinät, maito ja vehnäjauho sekä ripaus suolaa ja keitä vielä minuutin verran. Valuta tosca omenoiden päälle.
5. Paista uunissa melko matalalla 180 asteessa 35 minuuttia. Jos piirakka on liian ylhäällä, pähkinät saavat helposti liikaa väriä.
6. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ja tarjoa!

2 kommenttia:

  1. Se oli vissiin tätä, mitä toit meille? Oli muuten hyvää :D Tuli jotenkin kyllä vähän joulufiilistely noista mausteista.
    Kati

    VastaaPoista
  2. Se oli juurikin tätä. Tänään tein toisenkin työpaikan läksiäisiä varten. Maustekakkumaisia mausteita voi vaan lisätä joulua kohden, tänään tein muuten ekan sekahedelmäkeitonkin jo...

    VastaaPoista