9. helmikuuta 2011

Lohta, bataattia & limettivoita


Meillä on tuossa linkeissä Ruokala ja välillä tulee katseltua, mitä siellä oikein on kokkailtu. Tämä ohje oli kiinnostava ja eilen nappasin ostoskoriin lohta, bataattia ja limejä. Siitä hauska ohje, että aineksia on aika vähän, mutta makua sitäkin enemmän ja suurin osa aineksista löytyy keittiöstä jo valmiina.

Limevoi oli kerrassaan ihanaa. Nam! Käy niin hyvin lohen kanssa. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Määriä olen osittain muuttanut ja myös raaka-aineita. Itse en laittanut maustevoihin sipulia: ensinnäkään ei ollut punasipulia ja ajatus sipulinpaloista maustevoissa ei tuntunut hauskalta. Lohta en paistanut ensin pannulla, vaan laitoin suoraan uuniin. Bataatit kuorin, koska olen hieman epäileväinen valtameren yli tuoduista juureksista. Alkuperäisessä ohjeessa bataatteja kypsennetään 20 minuuttia, mutta se ei riittänyt omille bataateilleni.

Maustevoin kanssa tuli hieman sählättyä ja helpommalla olisi päässyt, kun olisi todella seurannut reseptiä ja vatkannut huoneenlämpöisen voin hyvin ennen nesteen lisäämistä. Nyt voin ja limenmehun sekaisin saaminen oli hieman työlästä ja piti ottaa sauvasekoittimen tehosekoitin avuksi.

Ruoanlaitto kannattaa aloittaa maustevoista, jotta se ehtii jähmettyä. Kala ja bataatit kypsyvät kätevästi uunissa ja ne on helppo ajoittaa valmiiksi yhtä aikaa. Täytyy sanoa, että meillä tykättiin tästä kovasti, tosin bataatin makeuteen totuttelu jatku vielä. Perunakin sopisi lisäkkeeksi yhtä lailla.

Uunibataatti
 
2 isoa bataattia (n. 800 g)
2 rkl öljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

1. Kuori bataatit ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. 
2. Nosta viipaleet laakeaan vuokaan ja sekoita joukkoon öljy ja mausteet.
3. Paista viipaleita uunissa 225 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lohipalat uunissa

500 - 600 g lohta fileenä
suolaa

1. Leikkaa lohifile 4 annospalaksi. Nosta uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.
2. Kypsennä 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
3. Mausta suolalla ja pippurilla.

Limettivoi:

75g voita
1 limetin raastettu kuori
limetin mehu 
2 rkl persiljaa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
 


1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pehmeäksi. 
2. Pese lime huolellisesti ja raasta kuori. Halkaise hedelmä raastamisen jälkeen ja purista mehu.
3. Sekoita voi, limenmehu ja mausteet keskenään.
4. Lusikoi voi tuorekelmun päälle ja muotoile tangoksi. Anna jähmettyä jääkaapissa 30 min.


5 kommenttia:

  1. Bataatti on kyllä herkkua ja lohi kanssa, limeä on vähempi tullut käytettyä :) bataatista tykkäävälle voin suositella näitä bataatti-vuohenjuustotorneja: http://gingerjamms.blogspot.com/2010/06/bataatti-vuohenjuustotornit-ja_05.html

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Mulla tuntuu olevan joku ihmeen sitrushedelmän kuori - buumi. On ollu appelsiinin, sitruunan ja limen kuorta ja tykkään kaikista. Ihanan raikkaita ja räväkkiä kevät makuja - ja miten kauniin värisiä! Kiitos tuosta vuohenjuustotornivinkistä, vaikuttaa mahtavalta! Samoin sun mustikkakukko. (Edellinen viesti lipesi hieman kesken lauseen, siksi tuo poistettu kommenttini edellä...)

    VastaaPoista
  4. Mä tein kerran jotain kylmää appelsiininmakuista kahvijuomaa johon tuli appelsiininkuoriraastetta. Se maistui jotenkin kitkerältä (vaikka en raastanut valkoista osaa) ja en tiedä jäikö siitä joku peikko niin en sen jälkeen ole hedelmänkuoria käyttänyt.

    VastaaPoista
  5. Ihanaa, tää vois maistua meille!

    VastaaPoista